"Ni el Poder ni la Gloria". Blog de Josep Esteve Rico Sogorb

Artículos de opinión e investigación sobre Historia, Lengua, Literatura, Arte, Cultura, Política, Sociedad, etcétera. La mayoría publicados en medios de comunicación en papel y digitales de todo ámbito territorial tanto en España como en el extranjero

domingo, 30 de mayo de 2021


 

Analisis d’una situacio  

DES DEL SUR 

Depressions, canvis i etapes 

Es pot caure malalt físicament o decaure abatut i fatigat, ‘cremat’ per diverses circumstancies que com a gotes s’ acumulen en un simbolic got d’ aigüa arribant a rebossar-se o colmar-se.

Es l’instant crucial d’una persona –tambe d’una entitat, esta la componen persones- en que les forces se'n van, la ment es bloqueja i l’ anim i la voluntat fallen. Es l'inflexio o ‘impasse’ en el cami de la vida de l’individu o de l’associacio.

Es igualment, un moment d’autoanalisis, de reflexio al voltant dels esforços que s’han estat fent des de temps arrere durant una etapa. Un moment en que es qüestionen totes les coses realisades i pendents o inclus les per fer-ne. Un instant en que es sopesen els pro i els contra de tot i que es juja si ha servit d’algo i si valdrà la pena seguir, continuar en la mateixa llinea o es millor abandonar, deixar-ho tot o aplicar canvis, moficacions, reformes. Es a dir, renovar-se.

Quan una persona es percata o una entitat es dona conte de tot aço sorgix la ‘crisis’, brolla l’ esclafit o ‘explosio’ entre gran tensio animica i molta pressio nerviosa i seguidament apareix la ‘depressio’: soletat, tristor, decaiment, fatiga, apatia, desmotivacio, abatiment, etcetera. Estos sintomes solen ser motivats per problemes de tipo economic, professional, llaboral, familiar, sentimental, entre atres.

I en tot este sindrom –en persones o entitats– es comença a estar i sentir-se a soles –sensacio d’abandonament– deixant l’accio o tasca que es portava fent-se, caiguent en l’inactivitat practicament total i donant-se conte de la gent que s’ha alluntat i de qui encara s’acosta recolzant.

En Elig, una entitat, sos premis i son president es troben ‘cremats’ i malalts sense forces per a seguir i esperant traspassar-ho tot ad algu que vullga. Obligat el relleu. ¿Qui vol?

 Per Josep Esteve Rico Sogorb

(Publicat en la seua columna de la seccio "Des del sur" en l'extint diari "Valencia Hui") 

No hay comentarios:

Publicar un comentario